VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Spotify is tegen een ondernemingswaarde van ongeveer 30 miljard dollar naar de Amerikaanse aandelenbeurs gekomen. Dat is een enorm bedrag voor een verlieslatend technologiebedrijf dat wel snel groeit. In vergelijking met andere technologiebedrijven is de muziekstreamingdienst echter relatief goedkoop.

Omdat het Zweedse Spotify geen winst maakt is het niet mogelijk om de winst als maatstaf te gebruiken voor de waardering. Dat ligt anders voor de omzet. De omzet in 2017 bedroeg ongeveer 4,1 miljard euro. Dat betekent dat beleggers circa 7 keer de omzet betalen.

Dat is een veelvoud van wat gebruikelijk is voor ‘gewone’ bedrijven, maar de omzet van Spotify groeit ook behoorlijk hard. In 2016 met 52 procent, vorig jaar met 39 procent.

Afgezet tegen andere succesvolle jonge technologiebedrijven lijkt het nog weinig. Uitgaande van de ondernemingswaarde, de waarde inclusief schuld, staat bijvoorbeeld Netflix, toch zo’n beetje de ‘Spotify van films en series’, op bijna 12 keer de omzet.

Snap, de eigenaar van Snapchat en goed voor de grootste Amerikaanse technologiebeursgang van 2017 noteert zelfs 22 keer de omzet. Facebook en Google, meer gevestigde namen uit de sector zitten op respectievelijk 11 en 6.

Ook op basis van een andere maatstaf, de waarde per gebruiker, lijkt Spotify niet te duur. Met 159 miljoen actieve gebruikers is de beurswaarde per gebruiker 190 dollar. Als wordt uitgegaan van de gebruikers die betalen voor een abonnement komt de waarde per gebruiker op 420 dollar.

Dat is aanzienlijk minder dan de waarde per betalende gebruiker van Netflix (1158 dollar). Het eerste getal is enigszins in lijn met de waarde die op de beurs wordt toegekend aan de social mediagebruikers van Facebook (218 dollar), dat voor de gebruikers overigens gratis is.

Daar komt nog bij dat Spotify er wat betreft enkele meer traditionele cijfers beter voor staat dan veel andere technologiebedrijven. Met het oog op de beursgang is de kapitaalstructuur van het bedrijf opgeschoond waardoor het nu schuldenvrij is. Daar komt bij dat Spotify weliswaar verlieslatend is, maar wel een positieve vrije kasstroom heeft. Vorig jaar kwam die uit op 109 miljoen euro.

Netflix heeft daarentegen een nettoschuld van bijna 4 miljard dollar. Dit bedrag loopt ondertussen hard op door grote investeringen in unieke, eigen content. De vrije kasstroom was vorig jaar bijna 2 miljard dollar negatief. Snap had vorig jaar een negatieve vrije kasstroom van bijna 900 miljoen dollar.

De kapitaaluitgaven van Spotify bedroegen de afgelopen jaren maar enkele tientallen miljoenen euro’s per jaar. Het bedrijf is wel bezig om meer eigen content te gaan aanbieden, maar doet dat vooralsnog niet door zich, zoals Netflix, diep in de schulden te steken.

Een relatief lage waardering als het gaat om de omzet en de gebruikersaantallen. Geen schuld en een positieve vrije kasstroom. Spotify is daarmee een stuk aantrekkelijker geprijsd dan veel andere grote technologiebedrijven.

Uiteindelijk is de hamvraag hoe succesvol het bedrijf is met het uitbouwen van zijn positie als de dominante streamingdienst voor muziek? Ook voor dit aandeel geldt dat de gebruikersgroei dé maatstaf zal zijn de komende tijd. 

 

Spotify

Netflix

Snap

Beurswaarde/omzet

7

12

22

Beurswaarde/abonnee (USD)

420

1158

-

Vrije kasstroom

109 mln euro

-1,96 mld usd

-900 mln usd

Beleggers moeten natuurlijk extra waakzaam zijn als de winst niet als bepalende waarderingsfactor kan worden gebruikt. Dat is een les uit de internetbubbel in de jaren negentig die nog niet vergeten mag worden.

Het aandeel Spotify opende op de eerste handelsdag op 165,90 dollar. Het sloot ruim 10 procent lager, op 149,01 dollar.